157  SİYAH  MELEK / SOMA MADEN FACİASI

‘‘Soma’da Soma Holding’e ait bir kömür ocağında meydan gelen patlama sebebiyle çok sayıda işçi madende mahsur kaldı’’

Bu kelimeler daha dün söylenmiş gibi gelse de 3 yılı geçti facianın ardından. 3 yıl önce mayısın 13. günü ayrıldılar aramızdan.. Biz de Aralık ayının 4’ünü hatırlatmak, unutmamak için en güzel gün diye düşündük. O zaman hatırlarımızda canlandıralım. Ben bu yazıda maden mühendisi olan Oktay TOSUN ile röportaj yapma imkanı buldum. Şimdi onun cevaplarına geçelim.

Soru  1: Maden işinde ne olarak çalışıyordunuz?

Cevap: Maden mühendisi olarak. İş güvenliğini sağlıyorum.

 

Soru 2:  Facianın yaşandığı madende çalışma koşulları nasıldı?

Cevap :  Şartları genelde kötüydü.

 

Soru 3:  Kaç yaşında madende çalışmaya başladınız?

Cevap: 30 yaşında başladım. Şimdi 39 yaşındayım.

 

Soru 4: Yaşanan hastalıklarda ya da iş kazalarına nasıl müdahale ediliyordu?

Cevap : Kazalarda ve hastalıklarda tabiki tedavileri çok iyi. Tazminat ödemelerinde de sorun yok. Ama kaza olan madende aynı şey söz konusu değil. Ben kazanın olduğu şirketle çalışmıyorum.

 

Soru 5: Madende günlük çalışma süreniz ne kadardı?

Cevap: Kazadan önce günlük çalışma süresi 8 saatti. Kazadan sonra da 8 saat. Günlük çalışma süresi hiç değişmedi ama haftalık tatil kazadan önce 1 gündü. Kazadan sonra 2 gün oldu.

 

Soru 6: Madende iş güvenliği ile ilgili yeterli önlemler alındığını düşünüyor musunuz?

Cevap :  Hayır düşünmüyorum. Facianın olduğu madende çalışan arkadaşlarım vardı kullanılan baretler kalitesiz, gaz maskeleri Avrupa standartlarına uygun değildi.

 

Soru 7 : İşçiler bir sorun yaşadıklarında seslerini çıkartabiliyorlar mıydı?

Cevap : Evet gerektiği kadar kendi sorunlarını dile getirebiliyorlar.

 

Soru 8: Faciadan önce bir sorun hissedildiği hakkında bir bilginiz var mı?

Cevap: Evet hissedilmiş. Çok fazla monoksit gazı hissedilmiş. Faciadan  3-4 gün önce  devlet hastanesine 10 kişi sevk edilmiş. Tedavi edilip ocağa geri gönderilmiş. Üst yönetim hiçbir uyarıyı dikkate almamış. Hep ‘‘bir şey olmaz devam edin’’ demişler. Doktorlara da çok fazla monotsit gazından zehirlenme vakası gitmiş ama hiçbiri protokol defterine yazmamışlar korkularından. Böylece onlar da sorunluluk almaktan kurtuldular. Doktor ismi bile verebilirim tanıyorum maalesef. Hesap bile vermediler bize hiç vaka gelmedi dediler.

 

Soru 9: Facia gerçekleştiğinde madende miydiniz? Orada çalışmıyorum dediniz arkadaşlarınız için gittiniz mi? Neler hissettiniz? O anı biraz anlatır mısınız?

Cevap : kaza olduğunda madende değildim. O madene de hiç gitmedim. Çünkü kurtarmak için bile olsa giren çıkamıyordu dışarı. Bir sürü sağlıkçı yeraltında şehit oldu.

 

Soru 10: Şimdi madenden çıktığınızda neler düşünüyorsunuz?

Cevap: Her gün madenden çıktığımıza şükrederiz. Herkes birbirine yeraltından çıkınca ‘geçmiş olsun’ der.

 

Oktay Tosun’a teşekkür ediyorum. Şehit ailelerine baş sağlığı, sabır diliyorum. Allah rahmet eylesin. 

R. Aybike OYAR